rocket-461750_640Goede voornemens….

Ik vind goede voornemens maar stom. Waarom? Goede vraag. Ik weet dat ik me er al jaren tegen afzet en er ook zeker niet aan mee doe. Ik denk dat de oorzaak ergens in mijn jeugd ligt, daar is het vast misgegaan. Ik had geen makkelijke jeugd weet je. Ik ben geboren tussen Kerst en Oud & Nieuw hè? Maar weinig mensen die in januari een stukje van mijn traktatie namen. “Nee, ik moet echt aan mijn lijn denken” was het veelgehoorde excuus… Een hele zondag dus staan bakken voor Jan met de korte achternaam, terwijl de weigeraars op 15 januari alweer volop aan de koekjes zaten: “ja, ik heb het opgegeven hoor…”

Ik denk dat het daardoor komt dat ik goede voornemens verafschuw. Als iedereen na 31 december stopt met taart, eet ik een éxtra stukje taart. Als iedereen op 1 januari begint met sporten, rol ik met mijn ogen en pak zonder blikken of blozen de auto voor een mini stukje naar het winkelcentrum. En als iedereen in januari in de kantine gezond doet, ga ik langs de snackbar. Fuck die goede voornemens.

Het is niet dat ik niet gezond wil eten, of dat ik niet wil sporten. Ik heb ooit op eigen kracht 65 dagen zonder snoep gedaan. Maar als we het doen omdat het moet, vind ik het stom. Doe iets toch gewoon omdat je het leuk vindt of graag wil. Maar ik vraag me af of mensen die op 1 januari beginnen met gezond eten het écht leuk vinden? Of mensen op 1 januari echt gemotiveerder zijn om af te vallen dan mensen die beginnen op 6 februari? Of mensen 3x per week hardlopen leuk vinden als je móet starten op 2 januari (want 1 januari liggen we massaal na te kateren natuurlijk).

Als je toch gezonder wil leven kun je daar toch ook gewoon op 27 januari of 8 juli mee starten? Waarom op 1 januari? Omdat je dan met een frisse lei begint zeker? Uhu, ga toch lekker iemand anders voor de gek houden. Als je toch iets wilt bereiken, kun je daar toch ook gewoon vandaag mee beginnen? Waarom wachten tot het nieuwe jaar? En jezelf tot die tijd zeker schaamteloos onttrekken aan het door jezelf opgelegde regime – nu het nog kan.

Nee, ik wil niet gezien worden tussen mensen die op 1 januari starten met goede voornemens. Maar dit jaar zal ik tot mijn grote afschuw wel moeten. Sinds ik in oktober mijn kansloze abonnement bij een cheap-ass sportschool heb opgezegd omdat ik meer begeleiding wenste, staat het zoeken van een nieuwe sportschool hoog op mijn lijstje. Maar in november wilde ik geen duur abonnement afsluiten als ik toch de hele maand december op vakantie zou zijn. Dus ontkom ik er dit jaar niet aan, tijdens de proeflessen bij twee sportscholen zal ik als een kuddedier tussen de andere kuddedieren staan. Het idee baart mij schrik aan, ook ik zal dit jaar als cijfer fungeren in de statistieken van de nieuwsjaarskudde. Blegh! Misschien moet ik het zoeken van een nieuwe sportschool anders maar even uitstellen tot 1 februari?

 

Beoordeel dit artikel: