Election Day

trump-vs-clintonHet is 8 november, Amerika kiest een nieuwe president. Ik heb het geprobeerd te volgen, maar ben afgehaakt. Via Blendle krijg ik stukken voorgeschoteld uit internationale kranten zoals de New York Times of Washington Post en ook onze eigen Nederlandse kranten en tijdschriften volgen de verkiezingen op de voet. Tel daar de vele documentaires op tv bij op die ik gezien heb. Aan informatie en voorlichting geen gebrek, ik zou een ware Amerikanoloog kunnen worden. Maar deze verkiezingen wilde ik eigenlijk niet volgen…

Mijn probleem is niet dat ik niet geïnteresseerd ben in de Amerikaanse verkiezingen, dat ben ik namelijk wel zeker. Het Grote Amerika is best Machtig in onze wereld. De keuze van miljoenen Amerikanen gaat niet alleen hun eigen toekomst maar ook die van ons beïnvloeden. Gaan we opnieuw oorlog voeren tegen terrorisme? Gaan we weer een land binnenvallen om daar het regime omver te werpen? Gaan we om economische redenen olielanden de oorlog verklaren? Oh ja, de keuze van al die Amerikanen beïnvloedt natuurlijk ook nog het leven van de mensen in het Midden-Oosten en andere conflictgebieden. Even vergeten. Best belangrijk dus, zo’n verkiezingsdagje.

Maar weten die Amerikanen eigenlijk wel waar ze op stemmen? Kijk, dat ik ergens afgehaakt ben, neemt niemand mij kwalijk. Ik hoef immers niet te stemmen en kan er dus weinig aan veranderen. Maar ik heb het gevoel doodgegooid te zijn met non-informatie. Hillary heeft een obsessie met de delete-knop van haar mailprogramma, maar Trump waarschijnlijk ook. Trump graait graag tussen de benen van vrouwen (maar welke man eigenlijk niet?) en hij heeft zich minachtend over ‘ons’ uitgelaten. Maar wel opvallend, hij wil een muur die tot aan de hemel reikt  om immigranten (vooral Mexicanen) buiten te houden. Vergeet dus ook de levens van de latino’s niet, die zijn wellicht het meest zichtbare slachtoffer als Trump in het Witte Huis komt. Best ironisch voor een land waar 90% van de bevolking een “immigratie-achtergrond” heeft. Iets met een pot, een ketel en een totempaal. Wat Hillary van die muur vindt weet ik eigenlijk niet, niet meegekregen. Wel weet ik dat Hillary zegt: ‘America never stopped being great’ terwijl Trump zegt: ‘I will make America great again’. Wat is het nou? Nee, het is mij de afgelopen tijd niet duidelijk geworden waar ze nou precies voor staan. Wellicht heb ik er ook te weinig moeite voor gedaan? Wat ik zo ongeveer heb meegekregen is dat de Amerikanen mogen kiezen tussen een steenrijke kruizengraaier die een muur wil en denkt dat hij banen terug kan halen uit China, en een even naïeve vrouw die vindt dat Amerika nog steeds geweldig is. Hoewel ik meer sympathie voor haar heb, vraag ik me af of ze onder een steen vandaan komt? Ik zeg werkloosheid, kloof tussen arm en rijk, problemen met de kosten van onderwijs en de ontoegankelijke zorg? Als ik de documentaires mag geloven heeft zelfs Obamacare daar weinig aan kunnen veranderen. Zijn deze twee mensen nou echt de meest geschikte personen, op deze aardkloot, op dit moment, voor deze rol? Maar goed een volk krijgt de leider die het verdient..

Ik hoop maar dat de Amerikanen in tegenstelling tot mij niet zijn afgehaakt. Dat ze kritisch hebben gekeken naar bron en boodschap en wel snappen wie waarvoor staat. Ik hoop maar dat de Amerikanen wél de verkiezingsdebatten hebben gekeken en door het modder gegooi heen kunnen kijken. Maar bovenal hoop ik dat de Amerikanen een slimme keuze maken die niet gebaseerd is op populisme, want hun keuze gaat de toekomst van onze wereld bepalen. Maar heel eerlijk, is politiek niet een veel te moeilijk spel geworden voor ons, de gewone man? Want juist dat baart mij op alle mogelijke manieren zorgen, zo briljant zijn de opties al niet. Maar één optie lijkt me funest voor de wereld. Ik hoop dus maar dat die Amerikanen hun koppie erbij houden..

Beoordeel dit artikel: